Τεχνολογία

 

design by Arxaios.net

Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ

Απο τον Αρχαίο.

Δημοσίευση: 27 Σεπ. 2010
Ανανέωση: 27 Σεπ. 2010


Από τον Κωτσέλη Χαράλαμπο

Τεχνικό Η/Υ και δικτυακών εγκαταστάσεων.

- Στην Αρχαιότητα οι Ελληνες φιλόσοφοι υποστήριζαν ότι δεν υπάχει το «κενό».   Υπάρχει όμως «κάτι».Αυτό το «κάτι» το ονόμασαν ΑΙΘΕΡΑ.Ακόμα πίστευαν ότι η ύλη που μας περιβάλει είναι άτμητη , δηλαδή όσο και αν την κομματιάσουν , πάντα θα βρίσκεται ένα κομμάτι τόσο μικρό το οποίο ούτε ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δεν θα είχε την δυνατότητα να το εντοπίσει.Πόσο μάλλον να το κόψει ένα LASER αφού θα ήταν εκατοντάδες φορές μικρότερο απο την εστίαση ενός LASER, που όπως ξέρουμε είναι το «μαθηματικό σημείο».Το σημείο αυτό για τους μαθηματικούς δεν έχει διαστάσεις.!Είναι όμως υπαρκτό.Οι θεωρίες του ΑΙΘΕΡΑ μας γεννούν πολλά ερωτηματικά για την ύλη που μας περιβάλει και για την ανυπαρξία του «κενού».Υπάρχει άραγε το «κενό» ή αλλιώς το «τίποτα» ή για άλλους το «μηδέν» στον δικό μας κόσμο των τριών διαστάσεων;
- Αν φιλοσοφίσουμε λίγο θα  καταλήξουμε στο συμπέρασμα  ότι αν υπάρχει το «κενό» τότε όλες οι δυνάμεις που μας περιβάλουν παύουν να ενεργούν σε αυτόν τον χώρο αφού δεν υπάρχει.(Στο κενό δεν υπάρχει τίποτα).Εαν θεωρίσουμε ότι το «τίποτα» είναι υπαρκτό , τότε πέφτουμε σε αντίφαση αφού δεν υφίσταται το «τίποτα».Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει το «μηδέν» αφού είναι «μηδέν».   
- Ας φύγουμε όμως απο τις θεωρίες και ας αποδείξουμε στην πράξη ότι το «μηδέν» ή το «κενό» δεν υπάρχει , με παραδείγματα απο όλους τους τομείς της ανθρώπινης Ιστορίας και δραστηριότητας.
- Ας  αναφερθούμε στην θρησκεία μας .
Πρίν την δημιουργία του κόσμου , αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ότι η γή ήταν άμορφη και ότι πνεύμα Θεού επιφέρετω επί των υδάτων.Πολύ πριν απο την αρχή του κόσμου και του χρόνου υπάρχει «κάτι».! Δεν αναφέρεται πουθενά ότι υπάρχει το «κενό» .Σίγουρα υπήρχε χάος , αλλά αυτό δεν είναι πιστικό ότι δεν υπήρχε «τίποτα».Απεναντίας υπήρχε ο Θεός.Αρα οι θεωρίες του Δαρβίνου δεν έχουν ισχύ , διότι απο το «τίποτα» δεν μπορεί να γεννήθηκε ο κόσμος που μας περιβάλει.Χρειάζεται μια κινητήρια δύναμη.Χρειάζεται «κάτι» να προ-υπάρχει.

- Ας προχωρίσουμε στα μαθηματικά τα οποία είναι μια διεθνής «γλώσσα» κατανόησης ορισμένων γεγονότων και μετρήσεων απο την καθημερινή μας ζωή.
Ας πάρουμε τις πράξεις με το μηδέν ......
1] Η πρόσθεση ενός αριθμού με το μηδέν δίνει πάλι τον ίδιο αριθμό.
(0 + 5 = 5) Δηλαδή αν σε μία ποσότητα προσθέσεις το «τίποτα» θα έχεις πάλι την ποσότητά σου όπως και πρίν την πράξη,αφού δεν προσθέσαμε τίποτα.
2] Η αφαίρεση του μηδενός απο έναν αριθμό μας δίνει και πάλι τον ίδιο αριθμό αφού αφαιρέσαμε «τίποτα». (5 – 0 = 5 ).
3] Ο Πολλαπλασιασμός του μηδενός με έναν αριθμό μας δίνει το μηδέν.
( 0 x 5 = 0 ) Δηλαδή αν πολλαπλασιάσουμε μια ποσότητα με το τίποτα ,φυσικά και θα πάρουμε τίποτα αφού δεν πολλαπλασιάζουμε με κάτι που υπάρχει , αλλά με κάτι που δεν υπάρχει . (Η ιδιότητα του πολλαπλασιασμού είναι η εξής : Αν για παράδειγμα εχουμε την πράξη α x β τότε πολλαπλασιασμός είναι το άθροισμα
α +α +α α+ ...+α με β προσθετέους.Δηλαδή στο παραδειγμά μας , αθροίζουμε το 0 πέντε φορές.Πάλι μηδέν θα πάρουμε.Μην ξεχνάτε ότι ο πολλαπλασιασμός έχει αντιμεταθετική ιδιότητα , δηλάδή α x β = β x α )
4] Η διαίρεση του μηδενός με εναν αριθμό μας δίνει πάλι τίποτα αφού διαιρούμε το «τίποτα» τόσες φορές όσες μας λέει ο διαιρέτης αριθμός.
( 0 : 5 = 0 )

  
ΠΡΟΣΟΧΗ
            
Μερικές πράξεις δεν έχουν αντιμεταθετική ιδιότητα όπως η διαίρεση και η αφαίρεση.Ας δούμε εκεί τι γίνεται με το μηδέν.

- Στην αφαίρεση ενός αριθμού απο το  μηδέν , έχουμε σαν αποτέλεσμα έναν αρνητικό αριθμό.Τι είναι αυτός ο αρνητικός αριθμός;
Απο το μηδέν ,δηλαδή το «τιποτα»  προσπαθούμε να αφαιρέσουμε κάτι.(Αφού το «τίποτα» , το μηδέν δεν υπάρχει, πώς εχουμε την απαίτηση να πάρουμε κάτι;) Αν απο το μηδέν αφαιρέσω το 5 θα πάρω το -5.Δηλαδή παίρνω την ίδια ποσότητα αλλά αρνητική.Υπάρχει άραγε αρνητική ποσότητα; !!!!!!!  Αρα παίρνω κάτι (αρνητικό) το οποίο στην ουσία δεν υφίσταται. Καταλειγουμε έτσι στο συμπέρασμα ότι οι αρνητικοί αριθμοί είναι φαταστικοί αριθμοί.Σίγουρα το -5 μπορούμε να το δικαιολογήσουμε ως εξή: Αφού δεν μπορώ απο το «τίποτα» (μηδέν) να αφαιρέσω κάτι , τότε μπορώ να δανειστώ αυτό το κάτι και να το χρωστάω αργότερα.Αρα λοιπόν αφαιρώ απο το 10 το 5 και παίρνω το 5 .Ομως επειδή δανείστικα μία δεκάδα θα χρωστάω το υπόλοιπο της δεκάδας , δηλαδή το -5.
- Η ερώτηση είναι η εξής : ‘καλά ,αφού είναι να δανειστώ για να αφαιρέσω αργότερα τι νόημα έχει η αφαίρεση ενός αριθμού απο το μηδέν ;’
Η αρνητική ποσότητα που παίρνω μου θυμίζει λίγο και την αρνητική μάζα.!!!!!
Τα ηλεκτρόνια και τα αντι-ηλεκτρόνια .Με λίγα λόγια μου  θυμίζει την αντι-ύλη.
Μήπως οι αρνητικοί αριθμοί εξηγούν την υπαρξη της  ατι-ύλης που μας περιβάλει; !! Και όλα αυτά χάρις στο «τίποτα» (μηδέν).Μην ξεχνάτε πως κάθε αριθμός έχει και τον αρνητικό του.Το μηδέν είναι ταυτόχρονα και θετικός και αρνητικός αριθμός  και ανοίκει σε ένα σύνολο αριθμών που ονομάζεται ΚΕΝΟ ΣΥΝΟΛΟ.

-Ας περάσουμε τώρα στην διαίρεση.
Η διαίρεση ενός αριθμού με το μηδέν είναι αδύνατη.ΓΙΑΤΙ;  


(Δεν είναι  δυνατή η πράξη : 5 : 0   ή   ) Οταν ο διαιρέτης αριθμός που μας λέει πόσες φορές να  διαιρέσουμε  , είναι το μηδέν τότε τι να διαιρέσουμε ; Προσέξτε όμως : Οσο αναφορα τα κλάσματα όταν ο παρανομαστής είναι μικρός και γίνεται μικρότερος τείνοντας στο μηδέν , δηλαδή πάει να γίνει μηδέν (ΠΡΟΣΟΧΗ , δεν γίνεται μηδέν) , τότε όλο το κλάσμα τείνει στο άπειρο.!!!!Με άλλα λόγια το κλάσμα είναι ένας αριθμός  που πλησιάζει το άπειρο.Αυτό μου θυμίζει την άπειρη μάζα.
Πότε μια μάζα γίνεται άπειρη; Μα σύμφωνα με την Θεωρία των Κβάντων μόνο κάτι που τρέχει με την διπλάσια  ταχύτητα του φωτός αναπτήσει και άπειρη μάζα
Η περίφημη εξίσωση του Καραθοδωρή (του καθηγητού του Αινστάιν) E=mc2 είναι μία μαθηματική απόδειξη περί άπειρης μάζας.
Ολα αυτά βγαίνουν απο ένα κλάσμα που ο παρανομαστής του τείνει στο μηδέν, δηλαδή στο «τίποτα».!!!!!

 

 

- Ας περάσουμε τώρα στο πεδίο των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών .
Το ευρύ κοινό γνωρίζει οτι οι υπολογιστές μπορούν να καταλάβουν μόνο δύο καταστάσεις: Το μηδέν «0» και το «1», δηλαδή το «δεν περνάει ρεύμα» και το «περνάει ρεύμα».ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.
Κανένα ηλεκτρονικό εξάρτημα απο την αντίσταση μέχρι το πιό απλό τσιπάκι δεν δουλεύει χώρις ρεύμα.Το λογiκό μηδέν  στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είναι τα 0 volt αλλά τα 1,5Volt.Τα 1,5Volt τα τσιπάκια τα θεωρούν «0»Volt σε σχέση με τα 5Volt που είναι το λογικό «1».Αρα στα ηλεκτρονικά κυκλώματα  πάντα έχουμε την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος ακόμα και στην περίπτωση των πολύ μικρων ρευμάτων της τάξης του nano (10-9Ampere). ΠΟΤΕ  έχουμε 0 Volt σε ένα κύκλωμα ; Μα φυσικά όταν αυτό δεν διαρέεται απο ρεύμα.Με άλλα λόγια δεν δουλεύει τίποτα.

- Ας πάρουμε για παράδειγμα την θερμοκρασία.Υπάρχει το απόλυτο μηδέν στην κλίμακα κελσίου; Φυσικά και υπάρχει θα πούν πολλοί.Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει η φράση : ‘στους 0 βαθμούς κελσίου έφτασε η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη’ !!!!!
Αν το πάρουμε κυριολεκτικά θα πούμε ότι στην Θεσσαλονίκη δεν έχουμε θερμοκρασία αφού είναι μηδέν.Αραγε η 0 βαθμοί κελσίου τι θερμοκρασία να είναι;
Σίγουρα όμως είναι μηδέν , δηλαδή ανύπαρκτη.Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιήσαμε το μηδέν «0» σαν αφετηρία για να ξεχωρίσουμε την ποσότητα των ψυχρών σωμάτων αέρα στην ατμόσφαιρα.Ετσι έχουμε τις θερμοκρασίες πάνω απο το μηδέν «0» και τις θερμοκρασίες κάτω απο το μηδέν.Oι θερμοκρασίες κάτω απο το μηδέν θεωρούνται αρνητικές θερμοκραίες.Τι σημαίνει όμως μια αρνητική θερμοκρασία; Θεωρήσαμε ως θερμοκραία μηδέν την θερμοκρασια εκείνη στην οποία το νερό γίνεται πάγος.Θεωρούμε δηλαδή , πως θερμοκρασίες κάτω απο το μηδέν «0» είναι ψυχρότερες αλλά είναι και αρνητικές συνάμα.ΠΩΣ μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό λογικά; Σίγουρα θεωρήσαμε αυθαίρετα το μηδέν «0» σαν σημείο  σύγκρισης.ΓΙΑΤΙ όμως το μηδέν «0» και όχι καποιον άλλον αριθμό; ΓΙΑΤΙ το «τίποτα» μας εκφράζει περισσότερο ;
Γιατι βάζουμε το «τίποτα» πάντα στο κέντρο των μετρήσεών μας και όχι κάτι υπαρκτό;!!!!

-Ας πάρουμε τον χρόνο ως παράδειγμα.
Υπάρχουν στον χρόνο κενά διαστήματα ; Με άλλα λόγια , υπάρχει μηδενικός χρόνος ή χρόνος μηδέν ; Πολλοί επιστήμονες αστροφυσικοί υποστιρίζουν ότι ο χρόνος άρχισε να μετρά απο την στιγμή της Μεγάλης Εκρήξεως.(BIG BANG).
Δηλαδή η χρονική στιγμή μηδέν «0» είναι η στιγμή της μεγάλης εκρήξεως.
Ναι ,αλλά αν αυτό αληθεύει τότε μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι σημαίνει η Πρό Χριστού εποχή και ή μετά Χριστό εποχή; Εμείς οι Χριστιανοί και οι περισσότεροι λαοί επάνω στην γή θεωρούν την Γέννηση του Θεανθρώπου ώς την χρονική στιγμή μηδέν «0» για να εξηγήσουν την μετά Χριστό εποχή.Ετσι έχουμε τα χρόνια πρίν την Γέννηση μετρώντας τα ανάποδα  και τα χρόνια μετά την Γέννηση που τα μετράμε κανονικά .Αρα η χρονική στιγμή μηδέν είναι η στιγμή της Γεννήσεως του Χριστού.Μπορεί όμως κάποιος να υσχυριστεί ότι η χρονική στιγμή της Γεννήσεως δεν υπάρχει ; Μα αφού είναι μηδέν «0» , είναι δηλαδή ανύπαρκτη.Μπρορεί να υπάρξει στον χρόνο ενα μικρό κενό ; Ή πάλι για να κατανοήσουμε κάποια πράγματα βάλαμε σαν σημείο αναφοράς (αφετερία) την Γέννηση του Χριστού ; Πάλι δηλαδή χρησιμοποιείσαμε το «τίποτα» ,τό μηδέν «0».  

-Τελικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το μηδέν το έχουμε βάλει στο κέντρο του σύμπαντος.Ισως το μηδέν να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα το σύμπαν στο οποίο ζούμε.Είναι όμως λίγο περίεργο να χρησιμοποιούμε κάτι που στην ουσία δεν υπάρχει για να κατανοήσουμε κάτι που υπάρχει.

 

Μπορείτε να στείλετε τα σχολιά σας

Στείλτε ένα e-mail στο Arxaios.net και αφού εγκριθεί απο τον Arxaio θα ανακοινωθεί στο site.

Ευχαριστώ πολύ!

 

Copyright © 2008. Designed by Arxaios.net