Τεχνολογία

 

design by arxaios.net

Ρομπότ με "Στομάχια"

Απο τον Αρχαίο.

 

Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΓΕΝΙΑ ΡΟΜΠΟΤ ακούει στο όνομα GASTROBOTS .! Με άλλα λόγια είναι robot με πραγματικά στομάχια. Καλά ακούσατε …έχουν έναν τρόπο να παίρνουν την ενεργεία που χρειάζονται  για την κίνηση από την διάσπαση της τροφής. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Η ρομποτική έχει κάνει τεράστια βήματα μέχρι στιγμής και επιστήμονες ανά τον κόσμο αναπτύσσουν καινούργιες τεχνικές κίνησης για τα ρομπότ. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι επειδή μιλάμε για αυτόνομες μηχανές , θα πρέπει να κουβαλάνε τις διάφορες πηγές ενέργειας επάνω τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι κινητήρες των ρομπότ θα πρέπει να σχεδιαστούν για το επιπλέον αυτό βάρος της μεταφοράς.! Εδώ μιλάμε για τις γνωστές σε όλους μπαταρίες που πρέπει να κουβαλά το ρομπότ στην «πλάτη»  του 24 ώρες το 24ωρο. Οι μπαταρίες έχουν βάρος και χρειάζονται αλλαγή ή φόρτιση. Επιπλέον  το ρομπότ πρέπει να προγραμματιστεί με ρουτίνες οι οποίες θα ελέγχουν την καλή λειτουργία των μπαταριών και σε περίπτωση εξασθένησης να αναζητά άλλη πηγή για φόρτιση.
Από την άλλη έχουμε ως δεύτερη λύση τα ηλιακά στοιχεία τα οποία είναι σαφώς ελαφρότερα από τις μπαταρίες αλλά τρομερά ευαίσθητα στις καταπονήσεις . Επιπλέον το ρομπότ θα πρέπει να κινείται σε μέρη με δυνατό ήλιο αποφεύγοντας έτσι τα υπόγεια ή όπου δεν περνάει το ηλιακό φώς.Εδώ τίθεται το εξής ερώτημα : << το βράδυ τι γίνεται;>> .Ετσι καταφεύγουμε πάλι στην πρώτη λύση με τις μπαταρίες.
Να διευκρινίσω ότι εδώ μιλάμε για ρομπότ με τεράστιους ρομποτικούς βραχίονες  και γρανάζια τα οποία χρησιμοποιούνται και στην βιομηχανία για την κατασκευή  αυτοκινήτων και αεροσκαφών.Αυτά χρειάζονται τεράστια ποσά ενέργειας για να κινήσουν τα μέλη τους.
Συνεχίζοντας το άρθρο μπορούμε να πούμε ότι σαν μία τρίτη λύση θα ήταν οι μηχανές εσωτερικής καύσης για την κίνηση των ρομπότ αλλά θα ήταν πολύ θορυβώδεις, ογκώδεις   και θα χρειάζονταν συνεχώς καύσιμα  για να δουλέψουν.Μην ξεχνάμε ότι εδώ έχουμε ένα πρόσθετο πρόβλημα , αυτό της θέρμανσης. Οι μηχανές εσωτερικής καύσης εκλύουν μεγάλα ποσά θερμότητας.
Ετσι οι επιστήμονες βρήκαν έναν εναλλακτικό τρόπο μελετώντας και πάλι το ανθρώπινο σώμα. Αποφάσισαν να δώσουν στα ρομπότ «στομάχια» . Η ιδέα αυτή πρωτο- εφαρμόστηκε  στο πανεπιστήμιο της  Βόριας  Φλώριντας , στο Ηλεκρονικομηχανικό τμήμα της.
Δημιούργησαν λοιπόν κάτι ηλεκτροχημικές κυψέλες   στις οποίες μέσα γίνονταν η ζύμωση ενός κύβου ζάχαρης. Η ζύμωση αυτή έδινε διοξείδιο του άνθρακα CO2 και αλκοόλ . Η πίεση του διοξειδίου του άνθρακα διοχετεύεται  με  σωληνάκια στους κινητήρες του ρομπότ και το κινεί .Αυτό προϋποθέτει ότι κάποιος πρέπει να ταΐζει το ρομπότ με κύβους ζάχαρης.ΟΧΙ απαραίτητα,  διότι η ζάχαρη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα είδη τροφών , π.χ. λαχανικά , και όχι μόνο….!! Οι κυψέλες αυτές έχουν την δυνατότητα να ξεχωρίζουν την ζάχαρη από τις τροφές  αποβάλλοντας τα περιττά στοιχεία για την ζύμωση.Ετσι λοιπόν ένα ρομπότ με τέτοιες κυψέλες θα μπορούσε να τρώει ή καλύτερα να πούμε «να βοσκάει» στην ύπαιθρο σαν μία κανονική κατσίκα. Εδώ γελάμε αλλά η τεχνολογία είναι υπαρκτή και έχει προχωρήσει σε βαθμό που δεν φαντάζεστε…!!!
Η ζάχαρη λοιπόν είναι το κυρίως συστατικό για την ενέργεια αυτών των ρομπότ. Ετσι τα ρομπότ αυτά είναι αυτόνομα ενεργειακά αφού μπορούν να βρουν την τροφή τους στην εξοχή , είναι οικολογικά και προπάντων  δεν επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες όπως απουσία ηλίου , μέρας ή νύχτας.   
Οι εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει αυτή η τεχνολογία είναι απεριόριστες. Πρώτον ,οι αγρότες θα χρησιμοποιούσαν τις μηχανές τους χωρίς να  αγωνιούν για το πετρέλαιο ή την βενζίνη αφού τα τρακτέρ τους  για να δουλέψουν θα χρειάζονταν ένα μικρό ποσοστό από την σοδειά τους .Δεν είναι καταπληκτικό;!! Στον τομέα του στρατού με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ήταν εύκολο για τα τανκς ή τα διάφορα οπλικά συστήματα να παραμένουν μέρες και μήνες μέσα στα δάση χωρίς προβλήματα ανεφοδιασμού.Επίσης μπορούμε να πούμε ότι ακόμα και στην θάλασσα τα υποβρύχια και κάθε είδους υποβρύχιες μηχανές θα παίρνουν ενέργεια από το πλαγκτόν της ίδιας της θάλασσας, όπως οι φάλαινες κάνουν με τις μπαλένες τους.!!!
Προσέξτε όμως…εδώ έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα . Η ενέργεια που παίρνουμε από τις κυψέλες είναι μηχανικής φύσεως και όπως ξέρετε ένα ρομπότ έχει ένα μεγάλο αριθμό από αισθητήρες  και κάμερες τα οποία λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Η μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική δεν έχει καλές απολαβές. Η απόδοση όπως λέμε , είναι μικρή.   Η επιστήμη όμως δεν σταματά εδώ.
Προσπάθειες  έγιναν για την ανάπτυξη μιας καινούργιας ηλεκτροχημικής ενώσεως που  φυσικά άλλαξε  την τεχνολογία των κυψελών.  Βρήκαν λοιπόν , ότι ένα είδος βακτηρίων  μπορούσαν να χάσουν το 80% των ηλεκτρονίων τους χωρίς να πάθουν κάποια σοβαρή βλάβη, αν ξεκινούσαν μία χημική αντίδραση από την κατανάλωση τροφής πλούσιας σε ζάχαρη .Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα  ότι  το είδος  αυτών των βακτηρίων μπορούσε να αποβάλει περισσότερα ηλεκτρόνια όταν τρέφονταν από μεγάλες ποσότητες λαχανικών. Οι κυτταρικές κυψέλες αυτών των βακτηρίων χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των τελικών κυψελών που θα φέρουν τα ρομπότ. Έτσι  ονομάστηκαν μικροβιακές ενεργειακές κυψέλες.

Από εδώ και περά αρχίζουν οι προβληματισμοί.

[1] Οι κυψέλες αυτές για να μην πεθάνουν θα χρειάζονται τροφή συνεχώς.  Η ποσότητα δεν διευκρινίζεται..!  

[2] Υπάρχει περίπτωση , αν τα ρομπότ  είναι  Τ.Ν.  ( Τεχνητής Νοημοσύνης, βλέπε προηγούμενο άρθρο στον Arxaio.net  ) να τραπούν σε άλλες μορφές ενέργειας αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες π.χ. κρέας.!!!!

[3]  Τα απόβλητα των τροφών δηλαδή της ζύμωσης θα αποβάλλονται στο περιβάλλον.Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να έχουν ένα εξελιγμένο  «αποχετευτικό» σύστημα  . Τα απόβλητα όμως των ρομπότ αυτών θα είναι βιολογικά και οικολογικά.!       

Πάντως μπορούμε να πούμε ότι  το μέλλον στην αυτόνομη αυτοκίνηση θα είναι λαμπρό και με πολλές εκπλήξεις.

 

 

Copyright © 2008. Designed by Arxaios.net