Τεχνολογία

 

design by arxaios.net

Τεχνητή Νοημοσύνη

Απο τον Αρχαίο.

 

Αναρωτιέμαι αν τα ρομπότ μπορούν να αγαπήσουν; Μπορούν άραγε να καταλάβουν κάποιο συναίσθημα ;
Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε τι εννοούμαι με τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη.


«Τεχνητή νοημοσύνη είναι όταν κάποιος σου έχει κλείσει τα μάτια με ένα μαντήλι και σε αφήσει μόνο σου να περιηγηθείς στον κόσμο, χρησιμοποιώντας τις άλλες σου αισθήσεις». Αυτά ήταν τα λόγια ενός μεγάλου επιστήμονα του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι άλλα σίγουρα από τότε μέχρι τώρα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην Τεχνολογία των ηλεκτρονικών αισθητήρων.  Υπάρχουν κάμερες με αισθητήρες που πλησιάζουν κατά πολύ  τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου ματιού ,και όχι μόνο….!! Το δύσκολο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης είναι η λήψη αποφάσεων μετά από μία σειρά εισερχόμενων ερεθισμάτων μέσω των ηλεκτρονικών αισθητήρων. Τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται  για την λήψη αυτών των αποφάσεων είναι πολύπλοκα και στηρίζονται στην ικανότητα που έχουν να προσαρτούν άλλα κομμάτια κώδικα άλλων προγραμμάτων στον ήδη υπάρχον δικό τους αρχικό κώδικα. Η προσάρτηση αυτή γίνεται με γεωμετρικούς αλγορίθμους έτσι ώστε η ταχύτητα εκμάθησης να γίνεται όλο και πιο γρήγορη. Η λειτουργία των προγραμμάτων αυτών θυμίζει την λειτουργία των νευρώνων του ανθρώπινου σώματος. Έτσι δημιουργήθηκαν τα Νευρωνικά Δίκτυα τα οποία χάρις στους Γεωμετρικούς Αλγόριθμους μπορούσαν να ανιχνεύσουν ένα λάθος και να μην το ξανακάνουν ποτέ στο μέλλον. Η πιθανότητα των Ν.Δ. (Νευρωνικών Δικτύων) να ξανακάνουν το ίδιο λάθος είναι αντιστρόφως ανάλογη της πορείας της μάθησης  μίας πράξης.Ετσι καθώς περνάει ο χρόνος ή πιθανότητα γίνεται απειροελάχιστη και στο τέλος καταλήγει  σε μηδενική αδράνεια.Αρα λοιπόν τα Ν.Δ. μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους.Οταν τα προγράμματα αυτά τα τρέξουν δυνατοί επεξεργαστές , οι δυνατότητες εξέλιξης είναι τεράστιες.

Όπως είπε και ο Isaac Asimov  (Ισαάκ Ασίμοφ) τα ρομπότ πρέπει να έχουν κανόνες. Είναι λογικό πως αν αφήσεις μία μηχανή με Τεχνητή Νοημοσύνη να τριγυρνά στον κόσμο μας , ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ. !!!Το γιατί  θα αποτύχει είναι προφανές..Πρώτα από όλα τα δεδομένα που θα συλλέξει θα είναι τεράστια σε ποσότητα και οι αντιδράσεις στα ερεθίσματα αυτά δεν μπορούν να προβλεφτούν με πιθανότητες.Αν δεν υπάρχουν «δικλείδες ασφάλειας» στις λογικές αντιδράσεις των ερεθισμάτων αυτών   , τότε τα αποτελέσματα των δράσεων θα ήταν τρομαχτικά.Ισως και απειλητικά για μας τους ανθρώπους.Το ερώτημα όμως παραμένει….Μπορεί μία μηχανή να καταλάβει κάποιο συναίσθημα κάτω από την ψυχρή λογική με την οποία είναι φτιαγμένος ο συγκεκριμένος αλγόριθμος που τρέχει στον επεξεργαστή της;  Για να απαντήσουμε πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι το συναίσθημα και πώς αντιδράμε σε αυτό.Μπορεί στο ίδιο συναίσθημα άλλοτε να αντιδράσουμε με θυμό και άλλοτε με καλοσύνη.!!!  Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το πρόσωπο στο οποίο μιλάμε ή από το αποτέλεσμα της ενέργεια κάποιου άλλου παράγοντα.Οπως και να έχει το πράγμα, η αντίδρασή μας σε ένα ερέθισμα (π.χ. συναίσθημα) δεν είναι πάντοτε η ίδια.Αυτή μέχρι στιγμής είναι και η ειδοποιό διαφορά μεταξύ μιας Τεχνητής Νοημοσύνης από εμάς. Ο προγραμματισμός για κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια των πιθανοτήτων και εισέρχεται σε ένα άλλο πεδίο , στο πεδίο των Χαοτικών Συναρτήσεων.  Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν διότι οι αλγόριθμοι είναι πολύπλοκοι και μπορούν να λυθούν μόνο από τους Κβαντικούς Υπολογιστές. (Βλέπε  Άρθρο arxaiou για κβαντικούς υπολογιστές).  

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , για να μπορέσει ένα ρομπότ με Τ.Ν. (Τεχνητή Νοημοσύνη) να εξελιχτεί στον κόσμο μας , θα πρέπει να μάθει την γλώσσα , την γραφή και την ανάγνωση, όπως ένα νήπιο. Η εξέλιξη γίνεται σε διάφορα στάδια και εξαρτάται από τον γεωμετρικό αλγόριθμο που τρέχει  και επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία αυτά ,συν τα στοιχεία που συλλέγει από τα εξωτερικά αισθητήρια (π.χ. κάμερες για τα μάτια, αισθητήρες αφής στους ρομποτικούς βραχίονες , μικρόφωνα ηχογράφησης ως αισθητήρες ακοής και κ.τ.λ.)   Η συλλογή όλων αυτών των στοιχείων αφού φιλτραριστεί , οδηγείται στην κεντρική μονάδα   επεξεργασίας όπου με βάση των αλγόριθμο που τρέχει , αποφασίζει για το

αποτέλεσμα.Για παράδειγμα , για μία ερώτηση υπάρχουν πολλές πιθανές απαντήσεις ,όμως το ποια  από όλες θα επιλεχτεί εξαρτάται  α] από τα ερεθίσματα που είχε από προηγούμενη εμπειρία , αν υπάρχει , β] από τις άμεσες πληροφορίες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται τώρα το ρομπότ και γ] από τις προ-εγκατεστημένες  ρουτίνες προγραμματισμού για την συγκεκριμένη ερώτηση.      
Αν τίποτα από όλα αυτά δεν συμβεί , τότε για το ρομπότ το συγκεκριμένο ερέθισμα ή ερώτηση είναι καινούργιο και πρέπει ή να οδηγηθεί σε αδράνεια ή να ζητήσει βοήθεια για να μάθει την απάντηση πάνω στην οποία θα βασιστεί για την περαιτέρω ενέργειά του.Θα πρέπει να ενσωματώσει το καινούργιο ερέθισμα στον ήδη υπάρχοντα κώδικα κάνοντάς το δικό του κομμάτι .Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο στον προγραμματισμό διότι θα πρέπει ο αλγόριθμος να είναι βαθμοτός και επεκτάσιμος .Τέτοιες ρουτίνες θα πρέπει να στηρίζονται σε άλλες  ρουτίνες οι οποίες με την σειρά τους σε άλλες και κ.ο.κ. Ετσι όμως καταλήγουμε στις αρχικές ρουτίνες προγραμματισμού δηλαδή στις αρχικές βασικές εντολές στις οποίες θα γυρίσει η λογική του ρομπότ όταν δεν θα μπορέσει να δώσει λύση στην προκειμένη περίπτωση.Αυτές οι ρουτίνες λέγονται ντιρεκτίβες και ενσωματώνονται εξ αρχής  την κεντρική μονάδα επεξεργασίας της Τ.Ν. Σύμφωνα  με τον αλγόριθμο προγραμματισμού αυτές οι εντολές δεν μπορούν να παρακαμφθούν αφού η Τ.Ν. δεν θα έχει πρόσβαση για διαγραφή ή τροποποίηση στις εντολές αυτές.Αρα λοιπόν είναι αδιανόητο και απίθανο για μία Τ.Ν. να «πειράξει» τις βασικές εντολές χωρίς την «βοήθεια» εξωγενών παραγόντων.  (Π.χ. Hacking)
Αν συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει η Τ.Ν. να έχει την δυνατότητα να ελέγχει την ακεραιότητα των εντολών αυτών , κάτι σαν CRC Check , και να ανιχνεύσει τυχόν  απόπειρες αλλοίωσής τους.  Μην ξεχνάμε πως μία Τ.Ν. μπορεί να μαθαίνει από τα λάθη της , οπότε όλες οι απόπειρες για ενσωμάτωση κακόβουλου κώδικα θα έπεφταν στο κενό.

Πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μερικές φορές και εμείς οι άνθρωποι αντιδρούμε με την ψυχρή μας λογική και απρόβλεπτα τις περισσότερες φορές.Αφού λοιπόν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αγάπη ή μίσος τότε πως περιμένουμε να το καταλάβουν οι μηχανές; Είναι δύσκολο και τελείως ανούσιο  να προσπαθούμε να μάθουμε  στις μηχανές συναισθήματα αφού οι ίδιοι μέσα μας δεν γνωρίζουμε τι σημαίνουν!!!Η αγάπη ίσως να είναι το πιο δυσκολονόητο συναίσθημα από όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα και δεν υπόκειται κάτω από ψυχρές λογικές και αλγόριθμους.   

 

Διαβάστε τις ερωτήσεις και απαντήσεις για το άρθρο αυτό στο blog     

 

 

Copyright © 2008. Designed by Arxaios.net