Τεχνολογία

 

design by arxaios.net

Τρισδιάστατη Αποθήκευση Πληροφοριών

Απο τον Αρχαίο.

 

Σύμφωνα και με τον τίτλο , είναι πλέον γεγονός η τρισδιάστατη αποθήκευση κάθε είδους πληροφορίας  σε ένα μέσο , DVD.  Φυσικά ο arxaios θα σας εξηγήσει πως η τεχνολογία αυτή δουλεύει και πώς πρώτη η General Electric  έφτιαξε το πρώτο μέσο , πάνω στο οποίο εφαρμόζεται η τεχνολογία αυτή.!!

Η τρισδιάστατη αποθήκευση ή αλλιώς ολογραφική αποθήκευση έχει τις ρίζες τις πολλά χρόνια πριν με τις εταιρίες να δαπανούν τεράστια ποσά στην τεχνολογία αυτή. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Χρησιμοποιήσαμε το φώς και συγκεκριμένα το πολωμένο φώς (LASER) για να αυξήσουμε την ταχύτητα αλλά και την ποσότητα αποθήκευσης των πληροφοριών.Το πολωμένο φώς έχει την ικανότητα να εστιάζει σε πάρα πολύ μικρού μεγέθους επιφάνειες  και να διαβάζει πληροφορίες από τις επιφάνειες αυτές χωρίς να χάνει το παραμικρό.Ετσί λοιπόν από το απλό CD και το DVD  καταλήξαμε στο BLUE-RAY DVD το ποιο χρησιμοποιεί αντί για κόκκινο laser  το μπλέ. Φυσικά από την Οπτική γνωρίζουμε ότι ανάλογα με το μήκος κύματος  του παραγόμενου φωτός έχουμε και την ανάλογη συχνότητα ή οποία μας δείχνει το χρώμα του φωτός .Ετσι  φώς με μικρό μήκος κύματος «διαβάζει» μικρότερη επιφάνεια.
Το μπλε laser του blue-ray  διαβάζει και γράφει σε μικρότερες επιφάνειες από το κόκκινο laser.!Εχει πολύ μικρό μήκος κύματος.Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η επιφάνεια πάνω στην οποία γράφει και διαβάζει το laser.Ετσι λοιπόν εταιρίες  όπως η InPhase και η Plasmon ανέπτυξαν ένα είδος  πολυμερισμένου πολυανθρακικού υλικού το οποίο όταν βομβαρδιστεί από ένα συγκεκριμένου είδους laser , αλλάζει την δομή του, και έτσι  γράφει επάνω στην επιφάνεια.Ενα άλλο laser θα διαβάζει τις αλλοιώσεις στην επιφάνεια του υλικού και έτσι  αποσπά την αποθηκευμένη πληροφορία.

Η τεχνολογία αυτή έχει την διαφορά ότι χρησιμοποιεί ολόκληρο το υλικό του οπτικού δίσκου και όχι μόνο την πλευρά που φαίνεται.Επίσης η ολογραφική αποθήκευση χρησιμοποιεί   ένα ζεύγος από δύο πράσινα laser  τα οποία περνούν μέσα από ένα σέτ φακών και κατόπτρων με αποτέλεσμα να γίνονται παράλληλα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους.Στο εντωμεταξύ ένα τρίτο laser κόκκινο «απομνημονεύει» τις κινήσεις  εγγραφής του προηγούμενου ζεύγους και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει που να πάει για να διαβάσει την αποθηκευμένη πληροφορία. Δυστυχώς ακόμα το ζεύγος των πράσινων laser είναι της τάξης ισχύος του ενός Watt που σημαίνει μεγάλο κόστος στην κατασκευή από πλευράς ιδιώτη.
Πάντως αυτήν την στιγμή η τεχνολογία προορίζεται για μεγάλες εταιρίες με σοβαρά προβλήματα αποθήκευσης πληροφοριών, αφού το ένα δισκάκι θα κοστίζει λίγο πολύ κάπου στα 100 δολάρια και με χωρητικότητες της τάξης των 1,5 με 2 ΤΒ.  Το μέγεθός του θα είναι ίδιο με το τωρινό DVD και επιπλέον η τεχνολογία θα είναι συμβατή με τα προηγούμενα CD.  Σίγουρα όλες οι εταιρίες κατασκευής CD προσπαθούν να ανακαλύψουν καινούργια υλικά για την επιφάνεια των HVD (Holographic Versatile Disc ) έτσι ώστε να είναι προσιτά και στον απλό ιδιώτη.Πρέπει όμως να γίνουν και σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αποδοτικότητας της ισχύος του ζεύγους των πράσινων laser.!!!

Ιδωμεν …!!

 

Copyright © 2008. Designed by Arxaios.net